Kaz Yetiştiriciliği

0
474

Kaz Yetiştiriciliği

Kanatlı hayvanların etleri, ekonomik olarak düşük maliyetle üretilen hayvansal bir protein kaynağıdır. Ülkemiz su ve iklim şartları bakımından kaz yetiştiriciliğine son derece uygundur. Ülkemizde yapılan kaz yetiştiriciliği daha çok Kars, Erzurum, Ağrı ve Van illerinde yani Doğu Anadolu bölgesinde yapılmaktadır. Yapılan kaz yetiştiriciliği tamamen kırsal koşullarda olduğundan, sadece yetiştirici ailenin kendi et ihtiyacının bir kısmını karşılamaya yöneliktir. Kaz üretimini geçim kaynağına çevirebilen üretici sayısıyı hemen hemen yoktur. Bu yüzden kaz eti satarak bundan para kazanan üreticiye rastlamak pek mümkün değildir. Ancak kaz yetişticiliği Dünya’da bir çok ülkede önemli bir yer tutmaktadır.

Kazların üremesi yani çoğalması diğer kanatlılara göre daha az olduğundan, Kaz yetişticiliği dünyada ve ülkemizde kanatlı hayvan yetiştiriciliği içerisinde son sıralardadır. Kaz eti yüksek besleyici değeri yanında düşük yağ ve kolesterol içeriği bakımından sağlıklı bir et türüdür. Bir çok çeşitli yemekleri yapılabilmektedir. Özellikle kaz ciğeri ülkemiz için henüz önemli olmasa da dünyada sevilerek tüketilen ve lüks lokantalarda değerli ve pahalı bir yemek olarak yerini almaktadır. Özellikle Fransa’da kaz ciğerinin önemi büyüktür. Polonya, Macaristan, İsrail ve Rusya gibi ülkelerden kaz ciğeri ithal etmektedir. Ayrıca kaz tüyü de ekonomik olarak çok değerli bir tekstil hammaddesidir. Bunun dışında kaz yağı özellikle Kars ve çevresinde köy halkının kışlık yemeklik yağ ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.

Dünyada bugün başlıca kaz üretimi yapılan önemli ülkeler; İngiltere, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Polonya, Çekoslovakya, Fransa, Bulgaristan ve Rusya’dır. Bu ülkelerin çoğunda kazlar, karaciğeri ve kaz tüyü için yetiştirilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz